donderdag 4 oktober 2018

Voor al uw vragen

Lieve Dick,
Ik hoop dat je me kunt helpen. Ik ben een beginnend speelfilmregisseur en heb zojuist mijn regiecontract van de producent gekregen. Buiten de normale afspraken, zoals het afstaan van al mijn rechten, staat er ook een clausule in dat ik één keer per week de auto van de producent moet wassen en elke zondag zijn kinderen naar Tai-Chi moet brengen. Ik vroeg me af of dit gebruikelijke clausules zijn. Graag advies.
- Kubrickje in de dop

Beste Kubrickje in de dop,
Deze vraag krijg ik wel vaker. En ik verbaas me elke keer weer hoe slecht regisseurs op de hoogte zijn van hun rechten en plichten.
Het is heel normaal dat je één keer per week de auto van de producent wast. Ik ken zelfs regisseurs die dat drie keer per week moeten doen. Wat dat betreft bof je nog. Kinderen naar Tai Chi brengen komt minder vaak voor, meestal zitten ze op voetbal of hockey. Maar ook hier is niets vreemds aan.
Toen ik mijn eerste speelfilm, De Lift, maakte moest ik van mijn toenmalige producent Matthijs van Heijningen drie keer per week het gras rond zijn kasteel Bolenstein maaien. Toen de film een succes werd hoefde het gelukkig nog maar één keer per week. Dat contract kan je gewoon tekenen.
Veel succes met je film!
- Dick

Lieve Dick,
Ik ben radeloos. Mijn vriendin heeft de hoofdrol gekregen in een nieuwe Nederlandse film. Nu zegt ze dat ze elke avond moet repeteren met de regisseur. Maar er is nog niet eens een script. En bij het Filmfonds hebben ze nog nooit van hem gehoord! Wat moet ik doen?
- Wanhopige-man-van

Beste Wanhopige-man-van,
Dat het Filmfonds iets kwijt is, is niet zo vreemd. Ik moet zelf ook elke keer weer dvd’s van mijn eigen films inleveren, die raken kennelijk ook steeds zoek. En er zijn ook genoeg voorbeelden van films die zonder script gemaakt zijn. Dus niet zo wantrouwig!
- Dick

Lieve Dick,
Ik ben een beginnend actrice en ben uitgenodigd voor een casting voor een nieuwe Nederlandse speelfilm. Nu heeft de casting director mij gevraagd om schoon ondergoed mee te nemen. Is dat normaal?
- Twijfelende Ster

Beste Twijfelende Ster,
Dat is inderdaad niet normaal. Meestal ligt er gewoon schoon ondergoed op de casting. Het is heel vreemd dat acteurs dit zelf zouden moeten meenemen. Maar misschien hebben we hier te maken met een low budget productie. Dan is het wel weer te begrijpen.
Veel genot bij je casting!
- Dick

Met al uw vragen aan Dick op filmgebied kunt u terecht op onderstaand email adres.




= = = =


 deze column verscheen ook in Het Parool van woensdag 3 oktober 2018


Meer interessante informatie over het wel en wee van de Nederlandse film lezen? 
Meer anekdotes en tips en trucs over het maken van film in Nederland?
Lees het in:
'Buurman, wat doet u nu?'
Het onmisbare boek voor iedereen die van film houdt.
Hier verkrijgbaar:  
https://parachute.vrijeboeken.com/book/9789082070422-buurman-wat-doet-u-nu.html