dinsdag 23 januari 2018

MALLE LIJSTJES… NOG MALLERE MAKERS



Op 23 november van vorig jaar signaleerde ik de malle lijstjes die filmcommissioner Bas van der Ree op de site van het Filmfonds had gezet. 
Lijstjes gebaseerd - op filmprijzen - die een rangorde aangaven voor regisseurs, productie- en andere facilitaire bedrijven en filmprofessionals. Lijstjes die buitenlandse partijen onder ogen krijgen als ze zich orienteren op de vaderlandse filmindustrie.
Buiten het feit dat het niet de taak is van het Filmfonds om een kwaliteitsoordeel te geven, is het baseren van zo’n oordeel op behaalde prijzen waar bedrijven en professionals aan meegewerkt hebben – dus niet eens zelf gekregen hebben - natuurlijk te zot voor woorden.
De bakker waar ik mijn brood koop kan nu ook wel vier Gouden Kalveren op zijn lijstje zetten.

Gelukkig zagen alle makers bijtijds in dat dit wel een heel vreemde, maar ook schadelijke, manier was om jezelf te presenteren aan het buitenland - vooral omdat de lijst verre van compleet is en alle prijzen over één kam geschoren worden. Zo is een Oscar evenveel waard als een prijs op een kinderfestival in Tadzjikistan- en verzochten ze Bas van der Ree dan ook vriendelijk doch dringend om de website ogenblikkelijk aan te passen en alleen objectieve informatie te verstrekken…

Oh nee… ik vergis me… dat was niet wat er gebeurde…

… Nederlandse filmmakers gingen voortvarend aan de slag, diepten uit de donkere krochten al hun prijzen op en pasten de website in hun voordeel aan. Trots pronken bedrijven en makers nu met prijzen van films waaraan ze meegewerkt hebben. Tevreden zien ze zich stijgen in de pikorde.

Malle lijstjes… malle makers. Dat klopt dan weer wel.

Je vindt de malle lijstjes hier:
(https://filmcommission.nl/crew-and-facilities/?g=124)