donderdag 12 september 2013

FILMFONDS STEUNT PUBLIEKSFILMS NIET MEER

Films boven de twee miljoen zijn niet meer te financieren.
 
We mogen hopen dat de uiteindelijke nieuwe Suppletieregeling drastisch verschilt van de vooraankondiging, anders ziet het er somber uit voor elke film met een budget van boven de 2 miljoen Euro.

Was de eerdere regeling gebaseerd op marktinteresse voor een bepaalde film, zodat de hoogte van de bijdrage een percentage van het budget was, de nieuwe regeling berekent volgens een vreemde rekenmethode de hoogte van de bijdrage aan de hand van de bezoekersaantallen van eerdere films van de producent.
Ook al heeft de producent al een miljoen uit de markt voor zijn nieuwe film bij elkaar gesprokkeld, het telt niet mee voor het Fonds.

Zo ontvangt een producent die in het voorafgaande jaar een grote hitfilm heeft gehad met een bezoekersaantal van bijvoorbeeld 500.000 bezoekers een bijdrage van de nieuwe regeling van €262.500. (zie voor de rekenmethode de vooraankondiging. Het reguliere fonds (Screen NL) kan daar dan nog €450.000 bijleggen, zodat het totaal van de uitkomt op €712.500 Fondsgeld. 

Dat is leuk meegenomen als je een film maakt die niet meer dan 2 miljoen kost. Maar dan moet je natuurlijk wel net een hitfilm gemaakt hebben.
Publieksfilms zijn doorgaans aanzienlijk duurder. Kreeg ik voor Sint nog €2.160.000 van het Filmfonds (bijna 50% van het budget), voor mijn nieuwe film zou ik het met meer dan een miljoen minder moeten doen. 

Deze kortingen staan niet in verhouding tot het verminderde budget van het Filmfonds.
Kennelijk heeft het Fonds ervoor gekozen om veel films met lagere budgetten te maken, in plaats van minder films met ruimere, realistischer budgetten.

Dit alles heeft tot gevolg dat een film met een budget van boven de 2 miljoen niet meer te financieren is. Of het moet een Telescoop film zijn, of je moet je film financieren met drugsgeld.

Misschien moeten we dat laatste maar eens sterk gaan overwegen.


Vooraankondiging Deelreglement Suppletie:(http://www.filmfonds.nl/uploads/media_items/deelreglement-suppletie-vooraankondiging-filmsector-def.original.pdf)