Ik wees naar de grote rij taxi’s die langs de stoeprand stond geparkeerd. Elke taxi was voorzien van een groot logo met ‘Tribeca Filmfestival’ erop.
Tom de Mol en ik waren in New York met onze film Sint op uitnodiging van het prestigieuze - door Robert de Niro opgerichte - festival.
’No, those are for the guests of the festival,’ zei het dikke met portofoons omhangen meisje.
Ik wees op onze badges, maar kennelijk was het feit dat onze film op het festival vertoond werd niet voldoende om een gratis rit naar ons hotel te bemachtigen.
De taxi’s waren blijkbaar alleen bestemd voor sponsors, en mensen als Martin Scorcese en Elton John die we net bij de openingsceremonie hadden mogen aanschouwen. Die waren natuurlijk veel belangrijker dan de producenten en regisseurs wiens films vertoond werden. Wij moesten gewoon naar ons hotel lopen.
Dat je niet voor je plezier op een filmfestival wordt uitgenodigd hadden ze bij het Tribeca Festival goed begrepen. Regisseurs en producenten mogen blij zijn dat ze de gelegenheid krijgen hun film te promoten en veel festivals die ooit uit meer idealistische motieven waren opgericht, zijn vercommercialiseerd en verworden tot zichzelf in stand houdende cocktailparty’s voor plaatselijke politici en ambtelijke filmbobo’s.
Hoe het ook kan merkte ik in Lissabon. Een festival dat georganiseerd was door vriendelijke mensen. Gezellig met z’n allen uit eten, een Fado zangeres aan je tafel en onder het eten ongedwongen babbelen met de roemruchte Roger Corman over zijn recente Chinese avonturen. Roger was uitgenodigd op het festival om een terecht verdiende lifetime achievement award in ontvangst te nemen.
Het Fantasia festival in Montreal viel dan weer tegen. Het is al een veeg teken als je film geprogrammeerd staat tegen het einde van het festival. De meeste gasten zijn dan alweer terug naar huis en ook de pers is vertrokken zodat er van promotie - een van de belangrijkste redenen om uberhaupt naar een festival af te reizen - weinig terecht komt.
De toegezegde tripjes naar bezienswaardigheden die de gasten waren voorgehouden waren ook allemaal al geweest. Er bleef niets anders over dan een beetje rondhangen in een Ierse Pub, The Irish Embassy, in het centrum van Montreal, die was aangekondigd als dè hotspot van het festival. Ik merkte daar echter weinig van. Meestal zat ik daar in een uitgestorven omgeving de Potato Skins weg te werken.
De pub vatte helaas het begrip ‘hotspot’ wat te letterlijk op want een half jaar later brandde de kroeg vrijwel geheel uit.
Volgende week begint het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Dat is dan weer even de hotspot voor de Nederlandse filmliefhebber. Oeps, laat ik voorzichtig zijn met het woord ‘hotspot’. Alhoewel…
= = = =
deze column verscheen ook in Het Parool van woensdag 19 september 2018
Meer interessante informatie over het wel en wee van de Nederlandse film lezen?
Meer anekdotes en tips en trucs over het maken van film in Nederland?
Lees het in:
'Buurman, wat doet u nu?'
Het onmisbare boek voor iedereen die van film houdt.
Hier verkrijgbaar:
https://parachute.vrijeboeken.com/book/9789082070422-buurman-wat-doet-u-nu.html
Meer interessante informatie over het wel en wee van de Nederlandse film lezen?
Meer anekdotes en tips en trucs over het maken van film in Nederland?
Lees het in:
'Buurman, wat doet u nu?'
Het onmisbare boek voor iedereen die van film houdt.
Hier verkrijgbaar:
https://parachute.vrijeboeken.com/book/9789082070422-buurman-wat-doet-u-nu.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten