zaterdag 17 augustus 2013

KABELAARS

Het goede nieuws is dat volgens Rob van Esch, Directeur NLkabel,  de kabelaars een groot voorstander zijn van auteursrechten en dat de makers beloond dienen te worden.
Het slechte nieuws is dat ze vervolgens de makers weigeren te betalen.

(zie: http://nlkabel.nl/auteursrechten-natuurlijk-maar-wel-op-een-goede-basis/ )


Ik ga nu niet te diep in op de vreemde gedachtekronkel dat, nu de content niet meer via de satelliet, maar rechtstreeks vanuit de omroep aan de kabel geleverd wordt, er in de gedachten van Rob (en ook in die van de FPN) niet meer voor die auteursrechten betaald hoeft te worden. Het resultaat is natuurlijk hetzelfde; content wordt aan kabelaars gegeven waarvoor door de makers (regisseurs en scenarioschrijvers) nooit een vergoeding is afgesproken met de producent.


Rob van Esch meent dat een producentenorganisatie als StOP de juiste gesprekspartner is en namens alle Nederlandse producenten een deal met de kabelaar kan uitonderhandelen. StOP zou namelijk de Nederlandse producenten vertegenwoordigen.


Maar welke producenten eigenlijk?  Wie vertegenwoordigen ze?  Welke producenten zich bij StOP hebben aangesloten, weigeren ze om privacy redenen te zeggen.


Ik ben zelf producent, maar geen lid van StOP en heb StOP ook nooit toestemming gegeven namens mij met de kabelmaatschappijen te onderhandelen.

Sterker nog, ik ken in mijn omgeving vrijwel niemand die lid is van StOP.  En zij die dat wel zijn, hebben geen idee waar StOP precies voor staat, maar hebben zich aangemeld uit angst inkomsten te verliezen.

Als ik kabelaar zou zijn, zeker als ik de directeur van NLkabel was, zou ik me toch afvragen met wie ik aan de onderhandelingstafel zit. Voor je het weet wordt er content op de kabel vertoond van producenten die daar geen toestemming voor gegeven hebben. En dat is natuurlijk niet netjes.


Op die manier houden die rechtszaken ook niet snel op.