zaterdag 11 oktober 2014

MALLE PRODUCENTEN


De vereniging van Nederlandse Filmproducenten, FPN, ziet graag dat alle exploitatierechten van films bij de producent komen te liggen en dat de producent afspraken maakt met de regisseur over in de toekomst te ontvangen winstdeling, bonussen en vergoedingen als de film succesvol is.

Dat zo’n afspraak gedoemd is te mislukken, wil de FPN niet begrijpen. Kennelijk hebben ze nog nooit gehoord van producenten die failliet gaan, naar het buitenland verdwijnen, een ander vak kiezen, overlijden of domweg de boel belazeren (komt echt voor!).

Voor films uit het verleden, waarbij een dergelijke contractuele afspraak niet is gemaakt met producenten, of waarvan de producenten inmiddels failliet of onvindbaar zijn, hoeven de kabelaars straks dus helemaal niets meer af te rekenen en krijgen de makers dus helemaal niets meer betaald!

Films als Flodder en Amsterdamned, om er maar een paar dicht bij huis te noemen, mogen worden uitgezonden zonder de proportionele vergoeding te betalen waar de makers recht op hebben.

Dat vindt de FPN kennelijk geen probleem. Tamelijk kortzichtig. Ook een beetje mal.

Bovendien heeft de producent helemaal niet alle expoitatierechten nodig. Kijk naar de BUMA; die incasseert gewoon voor componisten. De producent kan prima de film exploiteren zonder alle muziekrechten te hebben. Dus waarom zou dat bij de Vevam anders zijn?